Fettisdagen = Semlor
Fettisdagen & även känd som semmeldagen är här. Fira fettisdagen med en hembakad semla. Det ska jag göra. Det här goda receptet kommer från min mamma.
Receptet finner du nedan.




Semlor - 25 st
Ingredienser
75 g smör
2-3 msk socker
1 krm salt
2-3 tsk stött kardemumma
25 g jäst (för söta degar)
1 ägg
9 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Gör så här
1. Smält smöret. Häll i mjölken & känn efter så att det är fingervarmt. Rör ner socker, salt & kardemumma.
2. Smula ner jästen & rör om tills den löst upp sig i blandningen. Rör ner ägget tillsammans med mjölet & bakpulvret. Arbeta till en smidig deg. Låt jästa under bakduk i ca 40 min.
3. Lägg upp degen på bakbord & fördela den i 25 lika stora delar. Forma till små runda bollar. Placera dem på en plåt på ett bakplåtspapper & låt jäsa i ytterligare 30 min under bakduk.
4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med ägget. Låt de gräddas i ca 8 min tills de fått en gyllenbrun topp. Låt de svalna.
Bygga ihop din semla
Dela de hembakta bullarna på toppen, så att de får en hatt-liknande topp. Gröpa ur en bit i mitten av bullen, lägg i en klick av den hemmagjorda mandelmassan. Lägg sedan en klick vispad grädde & lägg på toppen av bullen. Avsluta med att sila florsocker över bullen. Sedan är den dags att ätas.
/ Amélie